HTML

Magyar HPC

hardcore tudományos blog a magyar HPC-ről és sok-sok okosságról és a digitális középkorról 2000 óta Ez nem a gyolcs közt volt, hanem külön összehajtva más helyen.

2011 (11) 2012 (3) 7m (8) ab initio (2) amiga (2) animgif (2) apple (3) armin (2) ascii (2) bash (2) berlin (2) budapest (3) castlevania (2) divat (3) dk (6) encfs (2) eye (2) fortran (2) google (2) hell (4) hpc (26) kazinczy (4) kritika (2) linux (2) magyarok (31) mix (8) norway (6) osx (37) pixel (2) ps3 (5) pug (2) python (6) rt (5) sgi (3) shell (6) skynet (3) ssh (3) suse (2) techno (5) trance (5) watson (2) zene (3) FELHŐ

20110107

Ausztria, az ab initio nagyhatalom

Címkék: magyarok osztrákok exciting vasp ab initio wien2k

A magyarok legnagyobb szerencséje a Habsurg-uralom volt. Ma Budapestről 3 óra alatt a világ egyik legjobb országába lehet utazni. Aki instant Nyugat-Európára vágyik annak irány a Keleti. Railjet = Haynau. Én pl. ezzel kezdeném nem a blogokkal. Ausztriának alapvetően minden sikerül. A techno fesztivál elsőre kultikus, a Red Bull-t mindenki vodkával issza, és a magyar gasztrobloggerek Naschmarkt márkájú házioltár előtt imádkoznak. A tudománnyal sincs ez másképp. Sokkal jobb, mint a magyar. Bárcsak bazseválhatnánk az osztrák előszobában, mint rég!

Kevesen tudják, hogy Ausztria a sok tutiság mellett ab initio nagyhatalom is. Az atomi szintű szimulációk terén világhírű. Bécsben rögtön két olyan kódot is fejlesztenek, ami kvázi standardnak számít az egész világon. A VASP és a WIEN2K pontosan olyan jól csengő márkanevek, mint a Red Bull vagy Arnold Schwarzenegger. Az osztrákoknak még ez sem elég. Egy másik csoport a WIEN2K-hoz hasonló programot kezdett el fejleszteni 2010-ben. Ez már teljesen nyílt. Ráadásul a radikálisan új, tudománypunk szemlélettel. A fejlesztőkkel egyébként tavaly ősszel beszéltem Svájcban egy workshopon. Akkor kezdtem el kikapálni a fölösleges dolgokat a cuccból. Lényeg, hogy van magyar-féle Exciting is most már. A github-ról húzhatjátok lefelé. Az egész történet főként azért érdekes, mert Neumann, Wigner vagy Kapuy országában (sick!) a második hivatalos nyelv a Fortran kéne legyen, de legalábbis a kenyeret Python nyelven is kérhetném a sarki Gérobiban. Nagyszerű nép ez az osztrák!

a bécsi vér kötelez

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mhpc.blog.hu/api/trackback/id/tr252565116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása