HTML

Magyar HPC

hardcore tudományos blog a magyar HPC-ről és sok-sok okosságról és a digitális középkorról 2000 óta Ez nem a gyolcs közt volt, hanem külön összehajtva más helyen.

2011 (11) 2012 (3) 7m (8) ab initio (2) amiga (2) animgif (2) apple (3) armin (2) ascii (2) bash (2) berlin (2) budapest (3) castlevania (2) divat (3) dk (6) encfs (2) eye (2) fortran (2) google (2) hell (4) hpc (26) kazinczy (4) kritika (2) linux (2) magyarok (31) mix (8) norway (6) osx (37) pixel (2) ps3 (5) pug (2) python (6) rt (5) sgi (3) shell (6) skynet (3) ssh (3) suse (2) techno (5) trance (5) watson (2) zene (3) FELHŐ

20110202

A szuperszámítógép tökéletes beállítása IV.

Címkék: exa hpc

Talán még mindenki emlékszik 2007 karácsonyára. Ebben az évben ugyanis nagyszabású célt tűztek ki amerikai barátaink a dárpánál: 2015-re exaflopos gépet kell gyártani, ha törik, ha szakad. Le is ültek a tengerentúli mérnökök, pontosan úgy, mint német kollégáik, és elkezdtek számolni. Ilyen méretben már minden bit és flops fogyasztása is számít. Felső határ a 3GHz, alsó határ a fél volt.

Kiderült, hogy jóval nehezebb egy ilyet összehozni, mint gondolták, és nagyon úgy tűnik, hogy az évtized végére sem lesz exaHPC. Jelenleg O(1) petaflopsnál tartunk, és ennek az 1000×-e kéne. A fogyasztás még hagyján, de a memória még nagyobb gond. Ráadásul várhatóan a következő 50 évben is velünk lesz a Fortran. Szóval nem lesz itt semmiféle skynet, hacsak valami radikális nem történik.

You have power and money, but you are mortal, you know you can not escape death, but immortality can be obtained, the legend is always the same, if others have succeeded conquering death why must we accept it. I know where immortals live and how to obtain their secret, we too might become wisemen. The elements of chemistry are many, but finite, so are the techniques of enlightenment.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mhpc.blog.hu/api/trackback/id/tr802623187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása