HTML

Magyar HPC

hardcore tudományos blog a magyar HPC-ről és sok-sok okosságról és a digitális középkorról 2000 óta Ez nem a gyolcs közt volt, hanem külön összehajtva más helyen.

2011 (11) 2012 (3) 7m (8) ab initio (2) amiga (2) animgif (2) apple (3) armin (2) ascii (2) bash (2) berlin (2) budapest (3) castlevania (2) divat (3) dk (6) encfs (2) eye (2) fortran (2) google (2) hell (4) hpc (26) kazinczy (4) kritika (2) linux (2) magyarok (31) mix (8) norway (6) osx (37) pixel (2) ps3 (5) pug (2) python (6) rt (5) sgi (3) shell (6) skynet (3) ssh (3) suse (2) techno (5) trance (5) watson (2) zene (3) FELHŐ

20110528

A józan ész kritikája III.

Címkék: itunes nokia osx

Mielőtt hazamegyek az iTunes-ról fogok írni. Kezdetben volt az mp2, legalábbis 2002 környékén én még beszéltem olyan emberrel, aki még mp2-ben mentette a dark metált. Ezek voltak azok az idők, amikor közmunkában a BNC hálózatokat UTP-re cserélték és annak örültek, hogy előbb lettek kész vele, mint a Schönherz (0FD0-elv). Tíz évvel később pedig az a kérdés, hogy ment-e előrébb a világ az iTunes által? Egy nagyon egyszerű dolgot szeretnék elérni. Van rádióból felvett State of Trance epizódom ill. Szt. Palotai és Boldog Ludmilla nyilvános munkássága, amit hallgatni szeretnék. Nem nagy trükk az egész, három lépés csak:
1. szervert becsatol
2. játéklista feltölt
3. zene airtunes-ra kiszór.

zsebünkben sok alma van (törökül is)

A megosztásra többé-kevésbé 2 lehetőség van: i) smb ii) sshfs / fuse. Előbbi legacy és univerzális, érdemes openvpn-nel kombinálni, ha az internetről van szó. Utóbbi egyszerűbb, de csak unix-os esetben működik. Bármelyiket is választjuk az OS X viszi.

A gondok a második lépcsőnél kezdődnek, ugyanis az iTunes importálás már egy kisebb méretű gyűjtemény (pl. Palotai összes) esetén is gyakorlatilag a galaxis élettartamával összemérhető ideig tart. Rádasul nagyméretű mp3-ak esetén a pause / play jókora késleltetéssel megy. Ebben az a furcsa, hogy sem a Winamp, sem a Cog, sem a Songbird esetén ilyenről nincs szó. Végeredményben amit az iTunse-ról állítanak, hogy tehát ez a világ legjobb lejátszója, csak egy jókora lózung apple módra.

A harmadik probléma is ebből fakad ti. a zárt protokoll miatt az Airtunes-ra csak az iTunes-ról kényelmes / lehet zenét szórni. Magyarul, megveheted az egyébként technikailag korrekt Airport Express-t, de az csak az iTunes-ra lesz jó.

A dolgot meg lehet próbálni megkerülni stream szórásával. Ehhez minden komponens adott. Futtatni kell egy ices2 szervert, amit xmms2-vel kell meghajtani. A stream átjön az ssh átirányításon és belemegy az iTunes-ba. Belemenne, csakhogy az iTunes-ba bele van égetve a stream típusa, ezért az ogg-ot mpeggé kell alakítani az iTunes előtt. Ennél már talán az is jobb, ha egy minipc-t tesz az ember a hifi-hez (azt hiszem az ssd-s Zotac projekt lesz a következő). Technikailag szép a mini-TOSLINK, de a végén úgysem érdekes.

Lényeg a lényeg a stream lehetséges, sőt fejleszthető. A cél az otthoni storage-ról hallgatni a dj mixeket. A fő probléma az, hogy a fuse-t egyelőre csak a meego támogatja, a meego-t meg csak a Nokia N900 és Nokiát meg a Microsoft. Függöny (sick!).

O-S-X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mhpc.blog.hu/api/trackback/id/tr472849666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása